7 tips voor het reinigen van de kookplaat

7 tips reiniging kookplaat, Keramische kookplaten zijn de meest gebruikte kookplaten in de Nederlandse keukens en hebben allerlei voordelen. Naast het lage stroomverbruik ziet een glaskeramische kookplaat er bijzonder elegant uit dankzij het vlakke en glanzende uiterlijk. De volgende zeven tips laten u zien hoe u de glans kunt behouden ondanks extreme blootstelling aan hitte en waar u rekening mee moet houden bij het schoonmaken van keramische kookplaten.

U kunt de tips één tot vier gebruiken, afhankelijk van de vervuilingsgraad. In punt vijf tot zeven presenteren we drie alternatieve reinigingsmiddelen voor meer glans.

7 tips reiniging kookplaat – Tips voor Elektrisch, Keramisch, Inductie en Gas

Algemene Tips reiniging kookplaat

Inmiddels bestaan er verschillende soorten kookplaten. Onder vindt u een overzicht van handige schoonmaaktips die specifiek zijn voor bepaalde type kookplaten. Maar er zijn ook algemene tips die voor alle soorten kookplaten van toepassing zijn, namelijk:

 • Maak de kookplaat elke keer na gebruik schoon om hardnekkis aangekoekt vuil te voorkomen.
 • Maak de kookplaat pas grondig schoon nadat die geheel is afgekoeld.
 • Controleer per kookplaat waar de verschillende onderdelen van zijn gemaakt, en pas uw schoonmaakmiddelen daar op aan.
 • Zorg ten alle tijden dat de kookplaat uit staat tijdens het schoonmaken.

Nu de 7 tips reiniging kookplaat

1) Veeg regelmatig af

De eenvoudigste manier om uw kookplaat schoon te houden is door deze na elk gebruik regelmatig schoon te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Wrijf het oppervlak vervolgens droog met een doekje. Op deze manier kunt u voorkomen dat er vuil binnendringt dat de glaskeramische kookplaat permanent zou beschadigen.

2) Bakpoeder – voor lichte vervuiling

Met natriumwaterstofcarbonaat, beter bekend als bakpoeder, kunt u niet alleen heerlijke taarten bakken, maar ook uw kookplaat schoonmaken. Meng hiervoor 2 pakjes van het poeder met water tot een romige pasta. Breng het aan op de ingesloten gebieden. Wacht een uur en veeg het oppervlak eerst af met een vochtige doek en daarna met een droge doek.

3) Keramische veldkrabber – voor zware korstvorming

Bijzonder hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met een Ceran veldkrabber. Dit gereedschap heeft een scherp mes waarmee u gemakkelijk verbrande en gedroogde vlekken kunt wegschrapen. Hoewel de schraper speciaal is ontworpen voor kookplaten, moet u voorzichtig te werk gaan om krassen te voorkomen. Houd het gereedschap in een iets steilere hoek voor zware vervuiling en in een vlakkere hoek voor lichte vervuiling. Tip houdt het vochtig minder kans op krassen!

4) Vaatwasmachine tablet – voor intensieve reiniging

Als de melk bijvoorbeeld is overgekookt en verbrand op de keramische kookplaat, kunt u uw glas kookplaat ook intensief reinigen met een vaatwasmachine tablet. Om dit te doen, los je een lipje op in een beetje warm water om een pasta te vormen. Breng het dan aan op de hele keramische kookplaat en laat het ongeveer 15 minuten werken. Gebruik een natte reinigingsspons om het vuil voorzichtig weg te wrijven. Veeg dan met een vochtige en droge doek.

5) Glasreiniger – eenvoudig en snel

Als u het snel wilt doen, kunt u ook een standaard glasreiniger gebruiken. De bovenste laag van de kookplaat is immers een glazen plaat. U kunt ook uw eigen glasreiniger maken van azijnessence en warm water. Dit is ook geschikt voor alle andere glazen oppervlakken in de keuken in combinatie met een zeem.

6) Vaseline – ter bescherming van de kookplaat

Vaseline, een slimme helper in het huishouden, laat uw glas kookplaat schitteren. Breng hiervoor een mespunt van het product aan op het oppervlak en wrijf het goed in. Laat de crèmelaag een beetje werken. Vervolgens polijst u de keramische kookplaat met een droge doek. De vaseline impregneert en beschermt ze zo tegen nieuw vuil.

7) Citroensap – de kracht van de zuurgraad

De zuurgraad van de citroen is niet alleen effectief tegen kalkvlekken, maar ook tegen ziektekiemen. Het geeft ook een nieuwe glans aan de keramische kookplaat. Ofwel neemt u geperst citroensap en brengt u dit aan op de glaskeramische kookplaat, ofwel snijdt u een citroen in tweeën en wrijft u de ene helft direct in zwaar aangekoekte gebieden. Veeg het oppervlak vervolgens af met een natte doek en droog het af om te voorkomen dat het weer gaat vlekken.

Elektrische Kookplaat Schoonmaken

Bij een elektrische kookplaat wordt de hele zone warm. Hierdoor kunnen etensresten inbranden. Deze kookplaten zijn ook niet geheel glad, waardoor het schoonmaken vrij lastig en arbeidsintensief kan zijn.

Wel doen

 • Bij overkoken direct afnemen.
 • Regelmatig afnemen met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.

Niet doen

 • Spetters of etensresten langdurig op de kookplaat laten liggen.

Gaskookplaat Schoonmaken

De robuuste gaskookplaat heeft meerdere onderdelen en is daardoor moeilijker te reinigen. Vooral bij deze kookplaat loont het om vuil zodra de kookplaat is afgekoeld te verwijderen, om zo hardnekkig aangekoekt vuil te voorkomen.

Wel doen

 • Direct na gebruik afneen met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
 • Houd de ontstekingselektroden goed schoon en vrij van vocht.
 • Hardnekkig vet op de pitten en op de roosters is goed te verwijderen door deze met een schaaltje ammoniak in een vuilniszak te doen. Knoop deze goed dicht en laat een nacht buiten staan. Vervolgens afnemen met een doek. De damp van de ammoniak zal het vet losweken. Bij echt hardnekkig vuil de vuilniszak langer laten staan.

Niet doen

 • Maak gietijzeren pandragers nooit schoon in de vaatwasser.
 • Gebruik geen harde of sterk schurende voorwerpen die het materiaal kunnen beschadigen. Let hier vooral goed op bij het afnemen van de RVS onderlaag.

Inductie Kookplaat Schoonmaken

Bij een inductie kookplaat wordt, dankzij het magnetische veld onder de glasplaat, enkel de omtrek van de pan verwarmd. Hierdoor vallen spetters en etensresten tijdens het koken op een koude glasplaat, waardoor ze niet inbranden.

Wel doen

 • Regelmatig afnemen met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
 • Hardnekkige vlekken behandelen met een speciaal onderhoudsmiddel voor kookplaten met glas. Bijvoorbeeld Vitroclen, dat verkrijgbaar is in de meeste supermarkten.
 • Neem na het schoonmaken de kookplaat af met een in schoon water uitgespoelde doek.
 • Droog de kookplaat tenslotte met een schone doek voor een extra glimmend resultaat.

Niet doen

 • Gebruik geen schuurmiddelen. Ook niet in vloeibare vorm, zoals bijvoorbeeld CIF.
 • Gebruik geen zuurhoudende middelen, zoals bijvoorbeeld citroensap.
 • Gebruik geen soda, daar dit onherstelbare verkleuringen veroorzaakt.

Keramische Kookplaat Schoonmaken

De keramische kookplaat is vervaardigd met een egale glasplaat. Deze is relatief eenvoudig schoon te maken. Ook bij de keramische kookplaat wordt echter de gehele zone warm, waardoor spetters en etensresten in de glasplaat kunnen branden.

Wel doen

 • Regelmatig afnemen met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
 • Gebruik een schraper om vastgekoekt vuil te verwijderen. Vervolgens grondig afnemen met een in schoon water uitgespoelde doek.
 • Hardnekkige vlekken behandelen met een speciaal onderhoudsmiddel voor kookplaten met glas. Bijvoorbeeld Vitroclen, dat verkrijgbaar is in de meeste supermarkten.
 • Breng een speciale siliconen beschermlaag aan. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Zo stoot de kookplaat vuil en water af. Door de hoge temperaturen verdwijnt het laagje echter snel, waardoor de behandeling regelmatig herhaald zal moeten worden.

Niet doen

 • Gebruik geen schuurmiddelen, ovenspray of schuursponsjes. Dit kan de glasplaat namelijk onherstelbaar beschadigen.

Dit waren 7 tips reiniging kookplaat

Citroensap en bakpoeder zijn niet de enige natuurlijke reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik. Hoe u de schoonmaakproducten zelf kunt maken en waar u rekening mee moet houden, kunt u lezen in onze blogpost natuurlijke schoonmaakmiddelen. Bedankt voor het lezen 7 tips reiniging kookplaat.