Aankoop tips voor een keuken

Bij de aankoop van een keuken moet met veel dingen rekening houden. Dus u bent op zoek naar een nieuwe keuken? Of u nu net verhuist, een nieuwe keuken bouwt of uw bestaande keuken volledig renoveert – het is een investering op lange termijn. Het moet passen bij uw kookgewoonten, ontwerpideeën, plattegrond en natuurlijk uw budget. Goed gepland is de helft van de strijd! Waar moet je op letten bij het kopen van een keuken? Hoe werkt het advies? In onze gids vindt u veel nuttige keukentips, informatie over advies, planning, keukenstijlen en meer. En we hebben ook nog een paar laatste trucjes die niet elke keukenkoper op het scherm heeft.

Als u een nieuwe keuken wilt kopen, moet u eerst nadenken over wat u wilt. Begint u eerst met de planning. Stel jezelf dus vooraf de volgende vragen: Bij aankoop van een keuken!

  • Ben je links of rechts?
    Terwijl rechtshandigen meestal met de klok mee werken, werken linkshandigen andersom. Daarom moet u de spoelbak, het fornuis en het werkblad dienovereenkomstig schikken.
  • Wie kookt er voornamelijk en hoeveel mensen zullen de keuken gebruiken?
    De werkhoogte kan worden aangepast aan uw hoogte of die van uw partner. Dit is vooral belangrijk als de persoon die kookt bijzonder klein of groot is. De werkhoogte in de keuken moet immers ergonomisch en rugvriendelijk zijn.
  • Heb je veel voorraad?
    Als u deze vraag bevestigend beantwoordt, heeft u waarschijnlijk een grote koel-vriescombinatie of een aparte vriezer nodig. Een grote voorraadkast is ook handig als u geen aparte voorraadkast heeft of hooguit één keer per week gaat winkelen.
  • Wat en hoeveel kook je voornamelijk?
    Maakt u uitgebreid gebruik van de keuken en vindt u het leuk om nieuwe recepten uit te proberen? Dan heeft u geschikte apparatuur nodig, zoals een oven met veel moderne functies. Wilt u een magnetron of een volautomatisch koffiezetapparaat integreren?
  • Welke stijl en vorm heeft uw voorkeur?
    U kunt uw nieuwe keuken natuurlijk in uw favoriete kleur of in een trendy tint maken. U moet er echter zeker van zijn dat u er ook na jaren nog steeds tevreden mee zult zijn. Welke vorm u kiest hangt grotendeels af van de omstandigheden in de ruimte. Maar ook hier is natuurlijk ruimte voor uw wensen.
  • Mis je op dit moment iets?
    Misschien is uw kamer wel groot genoeg om een aparte eethoek te integreren. Heb je altijd al een kookeiland gewild? Wilt u uw keuken barrièrevrij maken? Dit wordt niet alleen aanbevolen voor senioren. Een hoogwaardige keuken gaat immers jaren mee – idealiter tot aan de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Heeft u een budgettair kader vastgesteld?
    Laat het dan direct aan uw keukenverkoper weten. Hij of zij zal rekening houden met deze limiet en opties voorstellen die daar bij passen.

Als deze vragen eenmaal zijn beantwoord, heeft u waarschijnlijk al een ruw idee van hoe uw nieuwe kookparadijs er uit moet zien. Keukenkooptip nummer 1: Laat je inspireren. Of het nu bij vrienden is, op het internet of in verschillende meubelzaken, het is aan u. Op deze manier ontstaat geleidelijk het beeld van uw absolute droomkeuken, die vervolgens moet worden uitgevoerd.

Maak zelf een
3D keukenontwerp

Wil je zelf op je gemak onderzoeken wat jouw mogelijkheden en wensen zijn? Dan is de gratis 3D keukenplanner de ideale tool om zelf mee aan de slag te gaan. Start nu de 3D tool en ontwerp heel eenvoudig jouw ideale keuken.

Voordelen van het 3D ontwerp:

  • SNEL EN SIMPEL: DIRECT THUIS BEGINNEN MET EEN KEUKEN ONTWERPEN
  • KIES JOUW EIGEN STIJL, OPSTELLING EN INDELING
  • BEWAAR EN PRINT JE ONTWERP

Hoe ontwerp je een keuken in 3D?

Gelukkig is dat erg simpel en bovendien gratis. Vul hiernaast je gegevens in om toegang te krijgen tot het programma en volg deze stappen:

  1. Vul eerst de vorm en afmetingen in en geef ook direct aan waar bijvoorbeeld een deur, raam, radiator of aansluiting zit.
  2. Kies de stijl van de keuken.
  3. Nu begint het leukste deel van het ontwerpen. Sleep de kastjes, apparatuur en accessoires naar wens in het ontwerp.
  4. Wanneer je helemaal tevreden bent over je 3D ontwerp, dan download je deze eenvoudig.

Wilt u uw ingerichte keuken zelf ontwerpen? Gebruik dan onze 3D-keukenplanner om uw ontwerp virtueel te maken. U kunt dit gratis en comfortabel in uw woonkamer thuis doen: Begin, voer de kamerafmetingen in, selecteer kasten, fronten en werkbladen, sla uw ontwerp op. U kunt dan een offerte aanvragen. Als u vragen heeft of ondersteuning nodig heeft, kunt u natuurlijk nog steeds contact opnemen met een competente verkoper.

Bij keukenthuis online keukenshop kunt u gratis en vrijblijvend een afspraak maken voor een keukenconsult. Of u kunt de planning in eigen hand nemen. Er zijn verschillende opties voor u beschikbaar:

Plan waar u later uw keuken wilt hebben – binnen uw eigen vier muren. Tijdens een persoonlijk gesprek bespreekt hij uw individuele gebruiksgewoonten, uw wensen, uw plattegrond en de omstandigheden van de ruimte, zoals de vloer. Het opmeten maakt ook deel uit van de service. Het resultaat is een perfect passende keuken die aan uw wensen voldoet. U kunt dit fotorealistisch bekijken in een planningsprogramma.

Creëer uw droomkeuken

Tip voor het kopen van een keuken: Keukenshuis online keukenshop biedt u ook de mogelijkheid om inspiratie op te doen voor uw eerste consultatie afspraak. Gebruik de gratis keukenconfigurator om kleuren en materialen te combineren. Probeer uit hoe deze samenwerken in het samenspel van verschillende keukenelementen. Voer de ideeën snel en eenvoudig uit, gooi ze weer weg en creëer meteen nieuwe ideeën. Zo concretiseert u uw wensen en vindt u uw favoriete keukenstijl..

Welke diensten worden door keukenshuis geleverd?

Inspiratie in de online 3D keukenplanner.

  • Advies van een expert volgens uw wensen
  • Diverse financieringsmogelijkheden
  • Nauwkeurige meting van uw ruimte
  • Demontage van de oude keuken
  • Professionele installatie van de nieuwe keuken incl. het aansluiten van de apparatuur
  • Milieuvriendelijke verwijdering van het resulterende verpakkingsafval

Hoe u uw droomkeuken individueel kunt plannen

De keukenplanning varieert van studio tot studio. En uw wensen maken ze nog individueler. Desalniettemin is één ding vooral belangrijk: zorgvuldigheid. Omdat alles moet passen tijdens de installatie. Maar voordat u een keuken plant en koopt, moet u natuurlijk eerst weten welke opties u heeft.

Waarom is een zorgvuldige keukenplanning belangrijk?

U zult uw nieuwe keuken ook na jaren nog steeds mooi vinden, omdat u het juiste ontwerp heeft gekozen.

Het maakt ergonomisch werken mogelijk en is aangepast aan uw lengte.

Het heeft voldoende opslagruimte en werkoppervlak.

Is het ontwerp is zo gemaakt dat de afstanden tussen de werkprocessen zo kort mogelijk zijn.

De apparatuur komt overeen met uw kookgewoonten.

Er wordt ook rekening gehouden met toekomstige omstandigheden – bijvoorbeeld jong talent of een laagdrempelig ontwerp voor senioren.

De keuken kan zonder problemen worden geïnstalleerd omdat u de ruimte van tevoren heeft laten meten. Meten is weten neem de tijd en doe het liever 3 keer dan 1 keer fout.

Aankoop van een keuken doe je op je gemak neem alle tijd!

Al met al krijg je een stijlvolle nieuwe keuken waar koken en bakken ook na jaren nog leuk is!

Aankoop van een keuken

Wat maakt moderne keukens speciaal?

Moderne keukens zijn het middelpunt van het leven in veel huishoudens. Ze passen bij het woonconcept, maken ergonomisch werken mogelijk en zijn technisch gezien state-of-the-art. Moderne keukens zijn tegenwoordig ook zeer flexibel en passen zich aan de veranderende behoeften aan.

Daarom zijn er steeds meer keukens met flexibele modules, systeemwanden en decoratieve nisbekledingen. Dit is belangrijk. Want een ingerichte keuken is een investering voor het leven of in ieder geval voor vele jaren. Het zal vele fases van het leven doormaken: In een tweepersoonshuishouden worden bijvoorbeeld kinderen geboren, die eerst hun hele leven op de kop zetten en dan op een gegeven moment weer vertrekken. Het is dus natuurlijk praktisch als een keuken kan worden veranderd.

Bovendien lijken de grenzen tussen kook- en woonruimte tegenwoordig steeds meer te verdwijnen. In open woon- en eetruimtes kunt u tegelijkertijd eten bereiden en deelnemen aan het gezinsleven. Dit is niet in de laatste plaats mogelijk dankzij hoogwaardige technologie, zoals fluisterstille vaatwassers en afzuigkappen.

Bij aankoop van een keuken let op de prijzen van inbouw apparatuur!

Welke vorm u kiest hangt af van uw wensen en kookgewoonten, maar ook van de beschikbare ruimte. De volgende keukenvormen zijn gebruikelijk:

Kombuiskeukens worden vaak geïnstalleerd in zeer kleine kamers, eenkamerappartementen of kantoren. Ze zijn bijzonder plaatsbesparend, maar bevatten alle belangrijke elementen: koelkast, spoelbak en fornuis (meestal met twee kookplaten).

  • Kitchenettes zijn geschikt voor smalle of kleine ruimtes. Want zo maakt u optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. In rechthoekige kamers met ramen of deuren aan de smalle kant is een tweeregelige keukenvorm ideaal. Er moet minstens 120 centimeter ruimte zijn tussen de rijen, zodat u zelfs met geopende kastdeurtjes toch ongehinderd kunt staan.
  • L-keukens zijn echte allrounders. Ze zien er goed uit in bijna elke kamer. Belangrijk zijn hier functionele hoekoplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van halve kasten of Le Mans kasten. Het been staat of op de aangrenzende muur of steekt vrij in de kamer. Een kleine eethoek of een toonbank kan hier perfect worden geïntegreerd. Maar het maakt ook een goede kamerafscheiding naar het woongedeelte.
  • U-vormige keukens bieden veel opbergruimte en maken korte werkafstanden mogelijk. Ze passen in open woon- en eetruimtes en zijn ideaal als gezinskeuken waar veel gekookt wordt. Het is belangrijk dat de functionele ruimtes (afwassen, koken, opbergen) zo efficiënt mogelijk worden ingericht. Meer informatie hierover vindt u onder het punt “Keukenzones”. Een balie met barkrukken voor het ontbijt of de koffie kan worden geïntegreerd in de rij die vrij in de kamer kan worden geplaatst.
  • G-keukens maken optimaal gebruik van de ruimte in grote keukens vanaf ongeveer 14 vierkante meter. Aan de U-vormige keukenlijn is een poot bevestigd. U beslist of u het gebruikt als eetruimte, toonbank, doorvoer of werkblad. Deze keukenvorm biedt veel opbergruimte, waardoor u minder bovenkasten nodig heeft dan normaal. Dit zorgt ervoor dat de kamer er aangenaam open uitziet.
  • Kookeilanden kunnen in vele keukenvormen worden geïntegreerd als de ruimte groot genoeg is (minstens 15 vierkante meter). Ze verbinden het woon- en eetgedeelte met elkaar. Ze dienen als werkoppervlak, maar er kunnen ook fornuizen met afzuiging of spoelbakken worden geïnstalleerd. In kleinere kamers vanaf ca. 10 vierkante meter kunt u daarentegen schiereilanden integreren. Deze staan tegen de muur en worden daarom slechts van drie kanten gebruikt. aankoop van een keuken.

Welke stijl van keuken vind je leuk?

Welke positioneringsvorm u (kan) kiezen hangt sterk af van de plattegrond. Des te flexibeler bent u bij de aankoop van een keuken als u kiest voor een stijl. Moet het een klassieke of een moderne designkeuken zijn?

Moderne keukens

Trendkleuren zoals notenbruin, antraciet of zwart
Matfronten
Hoogtechnologische apparatuur
Elegante charme
Vaak zonder behandeling

Zeer functioneel
Een visuele blikvanger op hetzelfde moment
Veel ontwerpmogelijkheden

Landelijke keukens

Natuurlijke materialen zoals hout en steen of replica’s
Krans en sierstrips
Cassette-fronten
Rustieke decoratie in terracotta of rotan

Ziet er erg gezellig uit
Kan ook modern worden gehouden, bijv. met eenvoudigere lijnen, gladde framefronten, roestvrijstalen elementen
Met vele facetten realiseerbaar: Engels, Scandinavisch, mediterraan landhuis armen of Boeren stijl

Klassieke keukens

Tijdloze, harmonieuze charme
Duidelijke lijnen
Beperkte kleuren zoals wit of beige
Vaak met houtlook

Gunstig voor jaren
Kan individueel worden ontworpen met decoratie, nieuwe handgrepen, enz.

Overzicht van de keukenfronten

Ze hebben een sterke invloed op de stijl van een keuken. Terwijl keramiek en beton vaak worden gebruikt in industriële, moderne keukens, past echt hout heel goed bij de stijl van het landhuis. Melamine, laklaminaat, foliefronten en co. kunnen materialen authentiek imiteren en punten scoren met hun verscheidenheid aan decors. U kunt dus precies die keukenfronten kiezen die bij uw smaak passen.

Melamine

  • Ontwerpvariant
  • Kras- en stootvast
  • hitte-, zuur- en UV-bestendig
  • Gunstig
  • Niet zo realistisch als andere materialen

Folie of plak folie

  • Goedkoper dan echt hout
  • Goede prijs-prestatieverhouding
  • Naadloos
  • Hygiënisch
  • Niet waterbestendig

Lak laminaat

  • Bestand
  • Lage reflectie
  • Minder duur dan lak, glas en echt hout
  • Minder krasbestendig dan andere materialen

Glas

  • Glanzend
  • Slijtvast
  • Speciale randbescherming
  • Vingerafdrukken zichtbaar

Keramiek

  • Zeer stabiel
  • Hygiënisch
  • Gemakkelijk te reinigen
  • Minder kleurkeuze

Echt hout

  • Natuurlijk materiaal
  • uniek exemplaar
  • Warm, uitnodigend karakter
  • Geschikt voor vele keukenstijlen
  • Incl. beschermende lak
  • Vergelijkend onderhoudsintensief

Verf

  • Draagmateriaal meerdere malen volledig verzegeld
  • Robuust
  • Gemakkelijk te reinigen
  • Mat en glanzend beschikbaar
  • Gevoeliger voor krassen dan laminaat
  • Relatief hoge productie-inspanning, dus iets duurder

beton of steen

  • Trendy
  • Individuele, buitengewone verschijning
  • Uniek patina
  • Echt beton en steen zwaar, maar imitaties en fineren mogelijk

Industrieel staal

  • Schoner, industriële charme
  • Hygiënisch
  • Gemakkelijk te reinigen
  • Weinig ontwerpmogelijkheden
  • aankoop van een keuken

Aankoop van een keuken

Keukenkooptip: Bij keukenthuis online keukenshop kunt u ook op de achterwandbekleding een motief naar keuze creëren dat perfect past bij de fronten en de werkbladen.

Keukenwerkbladen in één oogopslag

Bij een aankoop van een keuken is het werkblad misschien wel de belangrijkste keuze. Hier onder een aantal materialen die het meest gebruikt worden.

Natuursteen

  • Voedselveilig
  • Vervuilingsvrij
  • Hittebestendig
  • Robuust
  • Rustiek-coole tot modern-elegante uitstraling
  • Niet waterbestendig, moet regelmatig worden geïmpregneerd

Massief hout

  • Natuurlijke, warme charme
  • Elk werkblad is uniek
  • Veelzijdig in combinatie
  • Hernieuwbare grondstof
  • Onderhoud relatief duur, omdat het hout werkt (het breidt uit of krimpt, absorbeert water)
  • Moet worden beschermd tegen extreme hitte en krassen

Laminaat

  • meestal platen op houtbasis die met kunststof zijn gecoat
  • Vergelijkend goedkoop
  • Vaak geïnstalleerd
  • Verscheidenheid aan kleuren en decors
  • Realistische hout- of steenreproducties mogelijk
  • Niet hittebestendig

Glas

  • Hygiënisch
  • Geurloos
  • Warmte- en waterbestendig
  • Hoge mate van hardheid
  • Gemakkelijk te reinigen
  • Vingerafdrukken zichtbaar op glanzende oppervlakken
  • Matte oppervlakken daarentegen zijn gevoeliger voor krassen

Keramiek

  • Hygiënisch
  • Poreus oppervlak
  • hitte-, UV- en krasbestendig
  • Geurloos
  • Elegante, unieke uitstraling
  • Relatief hoge aankoopprijs

Wanneer u een keuken bij keukenshuis koopt, wordt het werkblad voor u op maat gesneden. De randen zijn perfect afgewerkt en het werkblad kan tot op de millimeter nauwkeurig worden geïnstalleerd.

Keukenzones

Als u uw keuken plant, verdeel hem dan in zones. Dit is een andere keuken kooptip die je zeker moet volgen. Dit maakt uw werkprocessen bijzonder aangenaam. Deze vijf zones zijn beschikbaar:

  1. Koken:
    Potten, pannen, bakplaten, enz. moeten binnen handbereik zijn.
  2. Spoel:
    De zogenaamde natte zone bevat de spoelbak, de vaatwasser en een lade of kast met reinigingsmiddelen.
  3. Bereid je voor: Tussen de kook- en wasplaatsen bevindt zich meestal de bereidingszone. Idealiter is dit werkoppervlak kras- en brandwerend, zodat er niets beschadigd raakt als u er haastig een hete pan op zet.
  4. Opslag:
    Schotels kunnen het beste worden opgeborgen in uittrekbare kasten op kniehoogte. Daar kun je ze gemakkelijk bereiken en goed stapelen. Dankzij scheidingswanden en antislipmatten wordt het serviesgoed veilig opgeborgen.
  5. Voorraad:
    U kunt uw spullen bijvoorbeeld in lades, hoge kasten en apothekerskasten opbergen. Dankzij moderne uittreksystemen is alles netjes gesorteerd.
    Deze vijf zones zorgen ervoor dat de werkafstanden kort zijn en u comfortabel kunt werken in de keuken.

Keuken tip: Voor rechtshandigen zijn de afwas-, bereidings- en kookzones met de wijzers van de klok mee ingericht, voor linkshandigen het tegenovergestelde. Ze worden aangevuld met de opslag- en opslagzones.

Elektrische apparaten

De basisuitrusting bij aankoop van een keuken

  • Zo heeft u de keuze tussen keramische, gas- en inductiekookplaten. Deze laatste scoren punten voor energie-efficiëntie, snelheid en speciale veiligheid. Want alleen het gebied onder de pot wordt heet, zodat je jezelf niet bezeert en sausvlekken etc. niet inbranden.
  • Voor de afzuigkap kunt u kiezen tussen een wand-, ondermontage- of flatscreenkap. Downdraft extractoren zijn ook mogelijk. Deze zijn geïntegreerd in of achter de kookplaat en de uitlaatgassen naar beneden. Ze zijn modern en aangenaam discreet.
  • Geen enkele keuken zou zonder oven moeten zijn. Een instapmodel is vaak al voldoende voor incidentele koks. Wie graag nieuwe dingen uitprobeert en veel kookt of bakt, heeft bijvoorbeeld baat bij een modern apparaat met veel functies:

Zelfreinigend
Geïntegreerde pizzasteen
Controle via App
Cook Control-functie (opgeslagen verwarmingsmodi en tijden voor verschillende gerechten)
en nog veel meer.

  • Vaatwassers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Een een- tot tweepersoonshuishouden is het best gediend met een kleiner model met minder volume. Gezinnen hebben daarentegen meer ruimte nodig voor vuile vaat en moeten daarom de standaardgrootte laten installeren.
  • Koelkasten zijn verkrijgbaar als staande of ingebouwde apparatuur of met of zonder geïntegreerd vriesvak. In huishoudens met drie of meer personen wordt echter een koel-vriescombinatie of een aparte vriezer aanbevolen.

Bij de aankoop van een keuken moet u beslissen waar u deze apparaten wilt plaatsen. Dit is afhankelijk van uw plattegrond en de vorm van de keuken. Aan de andere kant moet u zich oriënteren op de keukenzones, die hieronder nader worden beschreven.

Tot zover de basisuitrusting in een keuken. Negeer echter geen extra kleine apparaten. Volautomatische koffiemachines kunnen bijvoorbeeld direct in uw ontwerp worden geïntegreerd. Voor anderen moet u voldoende stopcontacten en opbergruimte in kasten of op het werkblad plannen. Extra uitrusting omvat bijvoorbeeld:

  • Voedselverwerker
  • Broodrooster
  • Koffiezetapparaat
  • Standmixer
  • Magnetron
  • Broodproducent
  • Stoomkoker
  • Friteuse
  • en nog veel meer.

Ergonomie bij aankoop van een keuken

Koken in uw nieuwe keuken moet zo aangenaam en gezond mogelijk zijn. Let daarom op de ergonomie bij de aankoop van een keuken. Gespecialiseerde adviseurs bevelen meestal het volgende aan:

Werkhoogtes volgens uw hoogte (15 cm hoger bij het afwassen, 15 cm lager bij het gebruik van de kookplaat)
Oven, vaatwasser en andere elektrische apparaten op ooghoogte
Opklapbare liftdeuren of rolluiken in plaats van scharnierende deuren om te voorkomen dat u uw hoofd stoot
Volledig uittrekbare lopers in plaats van deuren om de inhoud van een kast beter te kunnen bereiken

Zorg voor kinderveiligheid bij aankoop van een keuken.

Misschien bent u bezig een gezin te stichten en een huis te bouwen. Of heb je al kinderen? Dan moet je zorgen voor hun veiligheid in de keuken. De kleintjes zijn immers nieuwsgierig en soms wat onstuimig. Velen willen mamma en papa’s koken nabootsen. U kunt daarom een kinderveiligheidsslot voor kasten, laden, stopcontacten, kachel en co. plannen. Die zijn er bijvoorbeeld:

  • Deuren van de basiseenheid met magnetische sloten
  • Slagbescherming voor keukenkasten en eettafel
  • Afsluitbare gipsmanden
  • Hartbeschermingsgrill
  • Contactdozen die in het werkblad kunnen worden ingeschoven
  • Ovens met Cool Door-functie

Dankzij deze en soortgelijke veiligheidsmechanismen kunt u in alle rust koken of bakken in de kindveilige keuken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw kosten.

Barrièrevrije planning Bij aankoop van een keuken

Een belangrijke tip bij de aankoop van uw keuken: Denk aan de toekomst bij de planning. Wilt u uw keuken gebruiken tot de pensioengerechtigde leeftijd? Ontwerp het dan zo dat het barrièrevrij is. Op die manier hoef je het later niet te laten omzetten of aanpassen.

Aankoop van een keuken let op barrièrevrije keuken?

  • Korte afstanden tussen werkblad, kookplaat en kasten
  • Uitrusting op ergonomische werkhoogte (bijv. oven op heuphoogte voor senioren)
  • Elektrische apparaten met automatische uitschakeling en handgrepen voor senioren
  • Kookplaat met aangrenzende platen die gemakkelijker te bereiken zijn vanuit een rolstoel of een rollator
  • Kasten en apparatuur op individuele toegangshoogte (bijvoorbeeld lager voor rolstoelgebruikers)
  • Voldoende ruimte voor loophulpmiddelen of de draaicirkel van een rolstoel (bewegingsruimte van 150 x 150 cm)
  • Beenruimte onder het werkblad om zittend te kunnen koken (incl. onderkasten als verrijdbare containers, zodat deze indien nodig kunnen worden weggeschoven)
  • In hoogte verstelbare bovenkasten
  • Antislipvloer die niet elektrostatisch geladen wordt
  • Indien nodig, blindvriendelijke elektrische apparaten met akoestische signalen en tactiele bedieningselementen in plaats van touch-displays

Voordat u een keuken koopt, moet u overwegen of u het ontwerp zo wilt plannen dat het direct barrièrevrij is. Gespecialiseerde adviseurs hebben nog veel meer nuttige tips en trucs voor u. bij aankoop van een keuken.

Wat onderscheidt hoogwaardige keukens?

Ze zijn duurzaam, duurzaam en robuust. Hoge materiaalkwaliteit en vakmanschap zijn belangrijk. De oppervlakken worden immers regelmatig blootgesteld aan vloeistoffen, hete voorwerpen worden op het werkblad geplaatst en er worden soms harde reinigingsmiddelen gebruikt. Een keuken moet gewicht kunnen dragen, bestand zijn tegen stoten en krassen, en soms bestand zijn tegen vocht van gemorste vloeistoffen en stoom.

Kastdeuren en -laden worden duizenden keren geopend en gesloten. Daarom moeten de scharnieren ook van hoge kwaliteit zijn. Fabrieksgaranties zijn verplicht voor hoogwaardige keukens.

Nog een kooptip voor de keuken: Controleer de kwaliteit van uw nieuwe keuken grondig zodra deze is geïnstalleerd en aangesloten. Zorg ervoor dat alles werkt en dat er geen krassen op het oppervlak komen door het transport. Als er gebreken zijn, laat deze dan direct repareren. Een goede keuken bedrijf zorgt er meteen voor. Het zal de reserveonderdelen zonder problemen vervangen, zelfs na jaren.

Wanneer u investeert in een kwalitatief hoogwaardige keuken, krijgt u

Eerste klas vakmanschap
Over het algemeen hoogwaardige optiek
Fabrieksgaranties
Robuuste, onderhoudsvriendelijke, voedselveilige werkbladen
Duurzame fronten
Hoogwaardige, geluidsarme scharnieren en uittrekelementen
Geen zichtbare voegen aan de randen
Lichtlopende lades met volledige uittrekelementen, eventueel met soft-close functie
Openingshoek voor kastdeuren van 100° of meer
Aanpassing van de keuken aan ruimtecondities zoals schuine wanden
Onderdelen kunnen ook na jaren nog bij de merkfabrikant worden gekocht.
Belangrijk om te weten: Tegenwoordig betekent hoge kwaliteit niet altijd duur, maar passend bij de waarde ervan. Een competente gespecialiseerde adviseur laat u ook verschillende mogelijkheden zien op het gebied van materialen, uitrusting en design, zodat u uw droomkeuken binnen uw budget kunt realiseren.

Bij keukenshuis kunt u kwaliteitskeukens krijgen die in Nederland en Duitsland zijn gemaakt. Elke keuken wordt voor levering getest. Door middel van regelmatige stresstests zorgen de fabrikanten ervoor dat er een duurzaam product bij u thuis komt. Kwaliteit is belangrijk in elke fase van de keukenaankoop: niet alleen ontvangt u hoogwaardige materialen, de keuken is ook goed aangesloten door vakmensen en het verpakkingsafval wordt professioneel afgevoerd.

Hoeveel kost een keuken?

De prijs voor een vrij geplande keuken kan niet ineens worden gegeven. Het hangt af van al je wensen. Moet het een solide keukenblok zijn of een grote designkeuken? Welke materialen en elektrische apparaten kiest u? Ook vrij geplande keukens zijn altijd unieke stukken met geïndividualiseerde concepten die nauwkeurig zijn gemaakt. Wilt u een individuele, hoogwaardige keuken?

Je weet wat je mooi vindt en je weet ongeveer wat je wilt, maar wat gaat zo’n nieuwe keuken kosten? Dit hangt af van vele factoren zoals het formaat van de keuken, de kwaliteit van de gekozen materialen en het gekozen inbouwapparatuur. Om je toch een indicatie te geven: keukenprijzen kunnen variëren van €3350,- exclusief montage tot €20.000. Gemiddeld ben je tussen de €7.500 en €15.000 euro kwijt aan een nieuwe keuken.  Het is echter altijd mogelijk om de planning aan te passen aan uw budget.

Keuken kooptip bij aankoop van een keuken! Het is niet raadzaam om voor elk keukenelement de goedkoopste optie te kiezen. U wilt immers op lange termijn tevreden zijn met uw nieuwe keuken en geen concessies doen aan de kwaliteit. Gespecialiseerde keukenwinkels bieden aantrekkelijke financieringsmogelijkheden om uw keukendroom betaalbaar te maken.

Het kopen van een keuken – Het proces van het idee tot de afgewerkte keuken

  1. Word duidelijk over je eigen wensen:
    Documenteer uw kookgewoonten en hoe deze in de toekomst kunnen veranderen. Laat u inspireren en vorm geleidelijk aan het beeld van uw droomkeuken.
  2. Maak een afspraak voor overleg:
    Praat met planningsdeskundigen in een keukenstudio. Ze zullen u nuttige keuken aankooptips geven.
  3. Betonnen keukenplanning: Voordat u concreet gaat plannen, voert een keukenadviseur meestal een behoeftenanalyse uit. Aangezien u al heeft nagedacht over uw wensen, kunt u waarschijnlijk deze en andere vragen beantwoorden: Aan welke eisen moet de nieuwe keuken voldoen? Welke stijl moet het zijn? Welke speciale wensen heb je? Dan is het tijd voor de concrete planning. Neem hier genoeg tijd voor en wees niet bang om weer ideeën overboord te gooien.
  4. Aankoopcontract en financiering: Voltooide planning, dan wordt het verkoopcontract opgesteld. Veel mensen besluiten om financiering te krijgen van de keukenhandelaar die is afgestemd op hun persoonlijke behoeften. Keuken aankooptip: Krijg een definitieve prijsgarantie op uw ontwerp. Hierdoor wordt gewaarborgd dat er geen extra kosten worden gemaakt die het budget te boven gaan.
  5. Montage en andere keukendiensten: Regel een datum waarop de nieuwe keuken wordt geïnstalleerd. Dit duurt meestal één tot twee dagen. Indien gewenst kan het montageteam de oude keuken demonteren, afvoeren en het verpakkingsafval van de nieuwe keuken meenemen. Dit betekent minder werk voor u. De installatie wordt ook goed en betrouwbaar uitgevoerd door professionals. Daarna ontvangt u alle documenten en gebruiksaanwijzingen van de apparaten. Samen met de installateur schrijft u een installatieprotocol. Mochten er ondanks de hoogste kwaliteitseisen toch gebreken optreden, dan zorgt de keukenadviseur ervoor dat deze snel worden verholpen.
  6. Integreer goede verlichting: U moet tijdens de planningsfase met het juiste licht omgaan. Welke lampen zijn geschikt boven de kookplaat en de werkbladen? Het is immers belangrijk dat u bij het koken niet verblind wordt of uw ogen belast, omdat de kamer te donker is. Denk ook aan sfeervolle achtergrondverlichting. Als u een open woon-eetkamer heeft, moet het lichtontwerp hierop worden afgestemd.
  7. Kookplezier: Keukenset, apparaten aangesloten. Nu kan het kookplezier beginnen! Kook en bak naar hartelust, probeer oude en nieuwe recepten.

Handige tips voor, tijdens en na de aankoop van een keuken

  • Goed adviseren bij aankoop van een keuken :
    Keukenverkopers hebben meestal veel ervaring en denken aan punten die je misschien niet op het scherm hebt. Zij houden zich immers dagelijks bezig met de inkoop en de planning van de keuken. Samen met een professional kunt u uw droomkeuken ontwerpen.
  • Plan voldoende werkruimte:
    Op een werkblad heb je genoeg ruimte nodig om je voor te bereiden, te schikken en schoon te maken. Tijdens de planningsfase kan het oppervlak nog erg groot lijken. Maar hou er rekening mee dat er in het dagelijks leven nog veel meer dingen op zullen worden geplaatst. Dit kunnen elektrische apparaten zijn, van broodroosters tot koffiezetapparaten, maar ook kookboeken of decoraties. Toch heb je veel werkruimte nodig – dus het is het beste om royaal te plannen.
  • Zorg voor voldoende opslagruimte:
    U weet het beste hoeveel apparaten, schalen en gebruiksvoorwerpen u heeft. Heb je een provisiekast nodig omdat er geen aparte provisiekast is? Dan is een ruime hoge kast ideaal. Met behulp van soepel lopende zwenkladen kunt u zelfs de achterste hoek van een basistoestel gebruiken. Heb je misschien besloten tot een afzuigkap? De luchtafvoerbuizen zijn aan de onderzijde geïntegreerd. Vergeet niet dat u deze ruimte niet kunt gebruiken als opslagruimte en deze dus moet vervangen.
  • Meten is weten bij aankoop van een keuken:
    Trek het meetlint uit en ga eraf – helaas is het meestal niet zo gemakkelijk. Veel klanten die het al geprobeerd hebben, bevestigen dit. Het is beter om uw keuken te laten meten door experts voordat u koopt. Zo kunt u er zeker van zijn dat er geen ramen worden vergeten en dat de openingsradius correct wordt berekend. küchenquelle-medewerkers werken met laserapparatuur, dus het resultaat is zeer nauwkeurig. Na installatie past alles perfect, gaan de deuren goed open en stoot er niets meer tegenaan.
  • Plan werkpaden op een verstandige manier:
    Het is al in detail uitgelegd onder het punt Keukenplanning. Maar ook hier moet het weer genoemd worden als een keukenkooptip: Plan korte werktrajecten. Uw keukenadviseur kan u hier nuttig advies geven, zodat de werkprocessen bij het koken en bakken zo efficiënt en aangenaam mogelijk verlopen.
  • Vertrouw op energiebesparende apparaten:
    Keukenapparatuur is goed voor ongeveer een derde van het elektriciteitsverbruik in een keuken. Kies dus voor energiebesparende elektrische apparaten met een A+++ classificatie. Dit is met name effectief voor koelkasten, diepvriezers en andere apparaten die continu in bedrijf zijn.

Veelgestelde vragen Bij aankoop van een keuken

Welke keukenvormen zijn er beschikbaar?
Alle keukenvormen die er zijn, zijn meestal onder te verdelen in een paar catagorieën. Er zijn meerdere vormen keukens, meestal genoemd naar letters uit het alfabet. We hebben de I-vormige keuken, de L-vormige keuken ( De hoekkeuken ), de U-vormige keuken, de G-vormige keuken en de T-vormige keuken.

Welke keukenstijlen zijn er beschikbaar?
Er zijn veel ontwerpmogelijkheden. U kunt kiezen voor een rustieke landhuisstijl of een minimalistische uitstraling. Er zijn zowel tijdloze als moderne designkeukens. In klassieke witte of trendy tinten. Met matte of hoogglanzende fronten. Functioneel of bijzonder huiselijk. En natuurlijk alle nuances daartussen.

Welke elektrische apparaten heeft u nodig?
Kookplaat, oven en vaatwasser zijn de klassiekers. Als u veel wilt koken, is het de moeite waard om apparaten met de nieuwste functies te kopen. Maar kookt u slechts af en toe of heeft u liever een koude keuken? Dan stel je waarschijnlijk je prioriteiten anders. Zo zijn bijvoorbeeld magnetrons en geïntegreerde volautomatische koffiemachines optioneel.

Koop een keuken: Hoe ga je dat doen?
Eerst geeft u uw wensen aan. Maak dan thuis of in een keukenstudio een consultatieafspraak of plan online. U ontvangt dan een offerte. Als u hiermee akkoord gaat, regel dan een leveringsdatum. Indien gewenst neemt het installatieteam de oude keuken en het verpakkingsafval mee.

Hoe ziet een ergonomische keuken eruit?
De werkhoogte moet passen bij uw lichaamslengte. U kunt de oven en andere elektrische apparaten op greephoogte laten integreren. Zware potten en ander keukengerei mogen niet hoog of laag worden opgeborgen. Zo kunt u uw rug beschermen en problemen voorkomen.

Wat is de ideale werkhoogte voor een keuken?
Dat hangt af van de mensen die voornamelijk in de keuken koken. Een keukenadviseur kan de juiste werkhoogte bepalen op basis van de lichaamslengte en kan ook verschillende werkhoogtes voor verschillende mensen integreren. U kunt deze vuistregel ook als leidraad gebruiken: Optimale werkhoogte = lichaamslengte in cm/1,8. Mensen met een hoogte van 1,70 m werken daarom het beste op ca. 94,4 cm.

Hoeveel kost een nieuwe keuken?
Je weet wat je mooi vindt en je weet ongeveer wat je wilt, maar wat gaat zo’n nieuwe keuken kosten? Dit hangt af van vele factoren zoals het formaat van de keuken, de kwaliteit van de gekozen materialen en het gekozen inbouwapparatuur. Om je toch een indicatie te geven: keukenprijzen kunnen variëren van €3350,- exclusief montage tot €20.000 (voor een op maat gemaakte keuken). Gemiddeld ben je tussen de €7.500 en €15.000 euro kwijt aan een nieuwe keuken.  De individuele droomkeuken kan dan op basis hiervan vrij worden gepland.