Afzuigkap kopen: dit zijn de beste keuzes

Afzuigkap kopen waar op letten en wat is de belangrijkste criteria. Een afzuigkap is soms een pronkstuk in de keuken. Vergeet echter niet de belangrijkste functie: Het afvoeren van de kookgeurtjes. Voordat u een afzuigkap koopt, is het een goed idee om voldoende informatie te verkrijgen en vooral om goed na te denken over wat uw wensen zijn voor de nieuwe afzuigkap. Er zijn zoveel verschillende modellen op de markt dat u voor elke individuele behoefte een geschikt model kunt vinden. Naast de factor geld spelen ook structurele en ruimtelijke omstandigheden een doorslaggevende rol.

De juiste maat afzuigkap

Afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Bij de keuze van de juiste maat is vooral de grootte van uw kookplaat van belang. De kap moet altijd iets breder zijn dan de kookplaat. Voor een kookplaat tot 75 cm breed wordt een kap van 90 cm aanbevolen. Als de kookplaat tot 90 cm breed is, moet de kap 120 cm breed zijn.

kappen die centraal boven de kookzone aan de wand zijn gemonteerd. De luchtafvoerbuizen verdwijnen meestal in een kast, de zogenaamde zuurkast. Als de kookplaat in een hoek wordt geplaatst, zijn hier ook mooie oplossingen voor; de zogenaamde hoekkappen. Naast het type constructie wordt een onderscheid gemaakt tussen afzuigkappen en recirculatiekappen.

De recirculatiekap is meestal goedkoper en soms kan een andere kap niet worden gebruikt omdat er geen mogelijkheid is om de afvoerlucht naar buiten te leiden. De afzuigkap heeft een aansluiting naar buiten, bijvoorbeeld direct op de schoorsteen of op een muurkast.
Meer exotisch zijn afzuigkappen die meer hoofdruimte bieden. Ze zijn aan de voorkant afgeschuind, zodat zelfs lange mensen kunnen koken zonder voortdurend hun hoofd te stoten.

Als u op zoek bent naar een meer discrete oplossing voor de afvoerlucht tijdens het koken, kunt u kiezen voor een tafelmodel afzuigkap. Deze zitten naast, achter of zelfs in de kookplaat en zuigen de stoom op magische wijze in het werkblad. Er zijn modellen die in het werkblad verdwijnen als ze niet worden gebruikt en die met een druk op de knop of met de afstandsbediening kunnen worden uitgetrokken.

Er zijn vrijhangende eilandkappen speciaal voor kookruimtes in het midden van de keuken. Bij de populaire inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging is de benodigde capaciteit flink lager dan bij traditionele afzuigkappen. Ten eerste omdat er bij het koken op inductie veel minder waterdamp vrij komt dan bij het koken op gas en ten tweede doordat de luchtjes al vanaf korte afstand worden weggezogen.

Geluidsgeneratie

Er bestaat niet zoiets als een stille afzuigkap. Het geluid van de luchtstroom en de ventilator is normaal. Motoren met een hoger vermogen zijn echter meestal veel stiller dan afzuigkappen met een lager vermogen. Units met twee motoren zijn ook stiller dan units met slechts één motor.
Het geluidsniveau is echter niet alleen afhankelijk van de motor van de afzuigkap.

Ook de akoestische eigenschappen van de keuken, zoals een lage geluidsreductie door grote reflecterende oppervlakken, zijn belangrijk. In een keuken met veel hoeken en zachte materialen is een afzuigkap natuurlijk stiller.
De fabrikanten specificeren het volume van hun toestellen in dB of dB(A). Gemiddeld hebben afzuigkappen een waarde tussen 67 en 70 dB(A). Dit is ongeveer gelijk aan het geluid dat wordt geproduceerd door het stofzuigen.

Afzuigkap kopen zonder geluid

Een zeer effectieve oplossing om geluidsoverlast door de afzuiging te beperken is het gebruik van een externe motor. In enkele gevallen ben je daar al ongemerkt op aangesloten. Bijvoorbeeld in een appartementencomplex of nieuwbouwwoning met een mechanisch ventilatiesysteem waarop alleen een motorloze wasemkap mag worden aangesloten. Je hebt dan vrijwel geen geluid van de afzuiging.

Betwijfel je het effect van het ventilatiesysteem, dan is een afzuigkap met recirculatie mogelijk. Vrijwel alle modellen hebben een recirculatie mogelijkheid samen met een koolstof of plasmafilter. De afgezogen kooklucht wordt na filtering, weer in de ruimte teruggeleid.

Eventueel kun je een afzuigsysteem gebruiken met een op afstand geplaatste motor. De motorunit wordt dan onder het dak of in de muur geplaatst. Om het geluid nog verder te dimmen kan vlak bij de motor in de afvoerbuis een geluidsdemper worden geplaatst waarmee het motorgeluid wordt verminderd.

Vermogen van een afzuigkap

De afzuigcapaciteit van een afzuigkap is vooral afhankelijk van de grootte van de ruimte. Een eenvoudige formule helpt bij het berekenen van de minimale prestaties van de nieuwe afzuigkap: De capaciteit van je afzuiging stem je af op de inhoud van de keukenruimte. Ga er vanuit dat je de inhoud van de keuken 6 tot 12 keer per uur wilt doorluchten. Neem voor de benodigde capaciteit 12 keer de inhoud van de keukenruimte. Vermenigvuldig die vervolgens met 1,3 (130%) om eventuele weerstand in de afvoer naar buiten te compenseren.

Minimale capaciteit m³/h = lengte x breedte x hoogte van de ruimte (gemeten in meter) x 8

In een open keuken heeft de afzuigkap iets meer moeite om de kookdampen af te voeren bij intensief koken met vet en olie. Het is daarom raadzaam om de aldus bepaalde waarde als leidraad te gebruiken en een iets hogere afvoerluchtcapaciteit te kiezen. Om bouwkundige redenen kunnen de prestaties ook verloren gaan in het luchtafvoertraject.

De meeste afzuigkappen zijn uitgerust met kookplaatverlichting. Moderne LED’s zijn energiezuinig, milieuvriendelijk en zorgen voor een goede verlichting. Het ontwerp speelt natuurlijk ook een rol, want de afzuigkap moet in de keuken passen en er niet uitzien als een vreemd voorwerp. Een afzuigkap is soms een pronkstuk in de keuken. Het energieverbruik is ook een belangrijk criterium met het oog op de stijgende energieprijzen. Sinds januari 2015 zijn nieuwe afzuigkappen uitgerust met het EU-energielabel, waarmee conclusies kunnen worden getrokken over het energieverbruik. Er is een schaal van A+++ (hoge energie-efficiëntie, laag energieverbruik) tot G (lage energie-efficiëntie en zeer hoog energieverbruik), wat een goede leidraad is.

Afzuigkap kopen Conclusie

In ieder geval is het raadzaam om een nieuwe afzuigkap te kiezen, niet alleen volgens het ontwerp. Op onze overzichtelijke adviespagina vindt u veel nuttige test- en ervaringsrapporten. Daarnaast bieden we een schat aan goede tips, zodat u de best mogelijke informatie over verschillende afzuigkappen kunt krijgen voordat u koopt. De beschreven criteria maken het gemakkelijker om de juiste kap te kiezen en besparen jezelf onnodige problemen.