kindveilige-keuken

Kindveilige keuken: kasten en lades

Voor kinderen is een keuken een avonturenspeeltuin hoe maak ik een kindveilige keuken. Net als de woonkamer, de tuin, het zwembad om de hoek en zoveel andere plaatsen. Ze gaan graag op verkenning, dus je moet altijd een oogje in het zeil houden als je kleintjes in de keuken zijn.

Er liggen daar immers enkele gevaren op de loer in de vorm van kastdeurmonsters die je vingers kunnen knijpen of hoekmonsters die hun hoofd kunnen stoten. Veel ouders zullen het geruststellend vinden om te weten dat er kinderveiligheidssloten zijn geïnstalleerd op kasten, lades, fornuizen en dergelijke. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, die wij je hier willen presenteren. Je vindt in dit artikel ook enkele doe-het-zelf ideeën en andere tips voor een kindveilige keuken.

Het herkennen van gevaren voor kinderen in de keuken

Kinderen zijn nieuwsgierig en soms een beetje onstuimig. Als ze rond de kamer lopen, kunnen ze hun hoofd op de hoek van een kast stoten. Hun reactietijd is ook langzamer dan die van volwassenen. Het kan gebeuren dat hun vingers klem komen te zitten in de kastdeur of -lade. Kookplaten en ovens oefenen vaak een onverklaarbare fascinatie uit op kinderen. En stopcontacten zijn verleidelijk en alleen zo nodigen ze uit om hun vingers of voorwerpen in te steken. Bovendien liggen de hoofden van kleinere kinderen toevallig precies op gelijke hoogte met de hoeken van een keukeneiland.

Natuurlijk moet dit je als ouders in geen geval bang maken. Maar het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s. En gelukkig zijn er allerlei kindveilige sloten voor kasten, keukenladen, etc. Met de volgende tips kun je het evenwicht bewaren tussen de nodige veiligheid en overbezorgdheid.

Wanneer een ouderlijk slot zinvol is

Als ouders wil je zeker kunnen koken zonder je zorgen te maken over je kleintjes, of wil je de kamer even kunnen verlaten zonder je zorgen te maken over de kleintjes. Een kinderveiligheidsslot voor keukenkasten, lades en co. is echt nuttig. Wanneer moet je beginnen met het installeren van veiligheidselementen in jouw keuken?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Maar je kunt er aan denken zodra je kleintjes beginnen te kruipen of te lopen. Kleine kinderen tot ongeveer vijf jaar zijn zich nog steeds niet bewust van het gevaar en hun ontdekkingsdrang is meestal overheersend. Je kent jouw kinderen echter zelf het beste en kunt goed beoordelen wanneer het zinvol is om kinderveiligheidssloten te installeren voor kasten, keukenladen, stopcontacten, enz.

Kinderveiligheidssloten voor kasten en lades

Beschermende maatregelen worden met name aanbevolen voor kasten die breekbaar glas of giftige reinigingsmiddelen bevatten. Je kunt echter ook bescherming bieden voor alle kastdeurtjes waar jouw kind vaker naartoe gaat, bijvoorbeeld omdat het favoriete serviesgoed. In principe zijn er magnetische, schuivende of vouwbare producten. Enkele opties worden hieronder gepresenteerd.

Hoe maak je kastdeurtjes en keukenladen een kindveilige keuken?

Zitplaatsen met een lage keukenkastdeurbeveiliging zijn relatief klein en daardoor aangenaam discreet. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, die u kunt kiezen om te passen bij jouw keukenkastjes. Een witte veiligheidsgrendel op een witte kast is op het eerste gezicht niet waarneembaar. Het ene element is bevestigd aan het lichaam, het andere aan de deur. Op dezelfde manier kunt u natuurlijk ook het slot aan twee deuren bevestigen. Ze zijn verbonden met een scharnier, meestal gemaakt van scheurvast kunststof. Je kind kan niet zomaar de deur openen. Jij, aan de andere kant, hebt maar één handvat nodig. Dergelijke kast- en ladesloten zijn meestal voorzien van een klikslot.

Tip: Dergelijke kinderveiligheidssloten zonder te boren zijn niet alleen beschikbaar voor kasten, maar ook voor elektrische apparaten. Zo voorkom je dat jouw kleintjes de deur van de koelkast onzorgvuldig open laten staan, messen in de vaatwasser pakken of de hete oven openen.

Magneetsloten zijn een praktische en onopvallende manier om kasten voor kinderen vast te zetten. Als ze aan de binnenkant van de deur, in lades of uittrekelementen worden geïnstalleerd, zijn ze volledig onzichtbaar. Magnetische oplossingen kunnen ook direct worden geïntegreerd wanneer je jouw droomkeuken plant. Kindveilige keuken

Hoe beveilig je hoge eenheden in de keuken?

Je kunt een vingervangerbeveiliging integreren op hoge eenheden. Iedereen kan zich waarschijnlijk nog herinneren hoe pijnlijk geknepen vingers zijn. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Een deurstop wordt in de bovenkant van de deurrand geklemd. Op deze manier blijft er altijd een gat open.
 2. Een plaat als scharnierstop bedekt de opening tussen het deurblad en het kozijn. Dit voorkomt dat vingers in de weg zitten.

Het is ook belangrijk dat je de kast aan de muur bevestigt voor de veiligheid van het kind. Bij veel modellen zijn de hoeken in de levering inbegrepen. Je moet ze gebruiken of bij een doe-het-zelfzaak halen. Want als een kind op de lades leunt of op een open kast probeert te klimmen, zal het snel omvallen.

3 belangrijkste gevaren voor kinderen in de keuken

Vaatwasser

 • Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser die brandwonden kan veroorzaken. Laat jouw kind dus niet bij de vaatwasser wanneer deze aan staat of net klaar is.
 • Wees er zeker van dat de vaat voldoende is afgekoeld voordat je de vaatwasser opent.

Fornuis

Fornuisbescherming

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zorg dus dat het veilig is in je huis. Het fornuis beschermen voor kleine kinderhandjes is dan ook geen overbodige luxe. Er zijn hoogwaardige, moderne en traditionele fornuisrekken van verschillende materialen, zoals kunststof en metaal. Zo vind je een passende fornuisbeschermer voor jouw keuken en bescherm je jouw kind tegen de hete pannen. 

Kookplaatbescherming

Voor een kindveilige keuken zijn er kookplaatbeschermers. Die zijn eenvoudig te monteren met klemmen, schroeven of zelfklevend tape. Daarnaast zijn ze ook weer eenvoudig te verwijderen en op te bergen, wanneer je ze even niet nodig hebt. Deze zijn er in zowel transparantkleurige materialen als RVS- en zilverkleurig.

Bescherming Fornuisknoppen

Kinderen zijn nieuwsgierig naar al die knoppen in huis en dan vooral die van het fornuis? Monteer de fornuisknopbeschermers van Dreambaby of Little Chicks op jouw fornuisknoppen en de kids kunnen nooit ongevraagd aan de knoppen draaien.

 • Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van het gasfornuis.
 • Draai de stelen van de pan naar de zijkant of naar achteren tijdens het koken.
 • Met een fornuisrekje voorkom je dat pannen omvallen of dat jouw kind pannen kan omtrekken van het fornuis. Je kunt een fornuisrekje kopen bij babyspeciaalzaken, thuiszorgwinkels of doe-het-zelfzaken. Let op: het fornuisrekje kan warm worden.
 • Veranker een losstaand fornuis aan de muur of vloer. Zo kan het toestel niet naar voren vallen wanneer jouw kind op de ovendeur of greep van een lade gaat staan.
 • Zet geen stoelen of andere opstapmogelijkheden in de keuken die een kind kan gebruiken om bij het fornuis te komen.
 • Advies voor kindveilige keuken neem een Inductie kookplaat is veilig in gebruik voor iedereen, extra veilig in het dagelijkse gebruik voor kinderen, en niet te vergeten senioren! 

Oven

Ovendeurbescherming

Even kijken door het ovenglas wat er vanavond gegeten wordt, is voor een kind natuurlijk heel interessant! Het is dan wel prettig als jouw kleine kinderen dit op een veilige manier kunnen doen. Tegenwoordig hebben de meeste ovens dus veiligheidsglas. Zo kan je samen met jouw kindje gerust in de hete oven kijken hoe het met de zelfgemaakte koekjes gaat! Vraag altijd bij de leverancier of dit aanwezig is op de oven.

Ovendeurstopper

Om te voorkomen dat jouw kind de oven open doet. Zijn er aantal ovendeurbeveiliger die voor volwassenen eenvoudig te openen is, maar voor kinderhandjes niet. Dit transparante kinderslot speciaal voor de oven is in meerdere hoogtes te gebruiken, waardoor deze voor verschillende ovens geschikt is. De ovendeurstopper is gemaakt van hoogwaardig, hittebestendig kunststof en is ook geschikt voor vaatwasser deuren. Weer is jouw keuken een beetje meer een kindveilige keuken.

 • Als de oven aanstaat, kan de buitenkant van de ovenruit erg heet worden. Kinderhandjes en gezichtjes kunnen eraan blijven plakken. Een ovenruitbeschermer schermt de hete ruit af. Let op: de ovenruitbeschermer wordt wel warm.
 • Een kind kan de ovendeur als opstap gebruiken om bij de kraan of het fornuis te komen. Zet de ovendeur daarom vast met een ovenslot en laat nooit de deur open staan.
 • Zet geen stoelen of andere opstapmogelijkheden in de keuken die een kind kan gebruiken om bij de kraan te komen.
 • Leer jouw kind van twee jaar of ouder hoe je met de kraan omgaat. Eerst de koude kraan opendraaien, daarna pas warm water erbij. En bij het afsluiten precies andersom, eerst de warme kraan dichtdraaien, daarna de koude. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
 • Laat een kraan monteren met temperatuurbegrenzer. Deze begrenzer kan door een volwassene eenvoudig ingesteld worden, voor een kind is dit niet mogelijk.
 • Laat een minithermostaat monteren, net boven de plaats waar de waterleidingen uit de muur komen. Deze thermostaat regelt dan de temperatuur van het water dat uit de kraan komt.

Keukenladen

Jouw kind kan laden als opstap gebruiken om bij de kraan of het fornuis te komen. Zet laden daarom vast met een sluithaakje. Een sluithaakje is een kunststof haakje dat aan de binnenkant van een lade of deurtje bevestigd kan worden. En laat de laden nooit open staan.

Kindveilige keuken

Naast dat het belangrijk is dat een keuken veilig is, is het ook belangrijk dat het een gezellige en liefdevolle ruimte is. Een plek om samen met kinderen te genieten van het koken van jouw specialiteiten. Zet kinderen aan een barretje aan je keuken of aan de eettafel, zo heb je kinderen dicht bij je. Gezellig om te kletsen en houd je ze eenvoudig in de gaten.