Vriezer ontdooien: 4 handige stappen en tips

Het komt je waarschijnlijk bekend voor: telkens wanneer je je vriezer opent, lijken de lades moeilijker en moeilijker te openen omdat zich steeds meer ijs op en rond de laden vormt.  En na elke inspanningssessie denk je: ik moet toch echt eens de diepvriezer ontdooien; kostte het maar niet zoveel tijd en moeite! Vandaag geven we je wat nuttig advies over hoe je het ijs in je diepvriezer verwijdert en hoe je diepvriesproducten tijdens het ontdooien het beste kunt bewaren.

Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat we hier allemaal van onze vriezers houden. We houden ervan om ze te vullen met handige diepvriesmaaltijden en al die geweldige deals die we scoren als we boodschappen doen. Maar wie van ons raakt echt opgewonden als we die dikke laag ijskristallen op de diepvriesmuur zien liggen, en we beginnen ons af te vragen welke vergeten etenswaren op de loer liggen op de bodem. En dan beseffen we dat het tijd is om de vriezer ontdooien!

Waarom moet ik mijn vriezer ontdooien?

Sommige vriezers zijn ontworpen om automatisch te ontdooien, zoals de vriezer boven uw koelkast en veel staande modellen. Maar bijna elke vrieskist moet periodiek handmatig worden ontdooid. Als dat niet het geval is, werkt uw apparaat niet optimaal, wat betekent dat het meer energie (en geld) kost om uw maaltijden ingevroren te houden. Het betekent ook dat uw maaltijden sneller aan kwaliteit zullen inboeten, en dat u misschien zelfs de ruimte zal verliezen als het ijs te dik wordt.

Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien?

Minstens één keer per jaar of wanneer het ijs zich op een groot deel van de vriezer opstapelt tot 3 cm.

Hoe lang duurt het om een vriezer ontdooien?

Het hangt af van het specifieke model dat u bezit (raadpleeg uw gebruikershandleiding voor bijzonderheden), maar het hele proces van begin tot eind zal waarschijnlijk ongeveer een dag in beslag nemen. Het grootste deel van deze tijd is echter gewoon wachten, zodat u andere dingen kunt doen.

Stap 1: verminder je voorraad

Het verminderen van de voorraad is moeilijk voor de geëngageerde diepvrieskok. Ik bedoel, wat ga je eten als de vriezer leeg is? Maak je geen zorgen, je hoeft niet alles kwijt te raken. Maar afhankelijk van hoe groot je voorraad is, zal je willen beginnen met het plannen van je voorraadvermindering een week of twee voordat je de grote dooi plant. Hier zijn enkele manieren om de hoeveelheid voedsel die je moet bewaren tijdens het ontdooien te verminderen.

Plan uw dooi voor het einde van uw OAMC cyclus.
De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw voorraad laag is, is om te ontdooien voordat u in de vriezer kookt in plaats van erna. Plan voor een tijd in de maand dat u meestal weinig in de vriezer kookt, omdat de dag van het koken eraan komt. U kunt ook items vinden die u kunt ontdooien en opnemen in uw volgende vriezer kookdag!

Plan de maaltijden uit je voorraad in je maaltijdplan voor de week (dat doe je toch wel?) Gooi een ijsfeestje. Maak een grote partij vegetarische soep met alle willekeurige halve zakken diepvriesgroenten.

Geef de maaltijden weg.

Als je echt meer voedsel hebt dan je kunt eten voor je grote dooi, zoek dan iemand die een maaltijd nodig heeft en geef er een paar cadeau.

Gooi het weg.
Elk voedsel dat in de vriezer is verbrand of voorbij de optimale “eet op” datum kan gewoon worden weggegooid. We krimpen allemaal ineen om voedsel weg te gooien, maar soms is het nodig. En een schone, georganiseerde diepvriezer moet helpen om in de toekomst de verspilling te verminderen. Als u zich afvraagt hoe lang voedsel in de vriezer blijft liggen, bekijk dan deze eenvoudige gids.

Stap 2: Verplaats uw inventarislijst

Maak plaats in je koelkast met vriesvak.
Volg stap 1 ook voor uw koel-vriescombinatie. U zult items hebben die u tijdens de ontdooiing moet opbergen, dus zorg ervoor dat u ruimte hebt voordat u dingen gaat verplaatsen.

Bewaar meer waardevolle spullen veilig.
Gebruik uw koelkast met vriesvak of controleer bij een buurman of u wat ruimte in de vriezer kunt lenen voor waardevolle spullen, bijvoorbeeld uw voorraad kippenborst met korting of de helft van een koe die u hebt opgeborgen.

Zet eventueel resterende spullen in de koelkast of een koelbox met ijs.
Alle andere goedkope spullen kunnen op deze manier tijdelijk worden bewaard. Het is onwaarschijnlijk dat u ze kwijtraakt, maar als u dat doet, is er geen groot verlies.

Stap 3: vriezer Ontdooien

Controleer eerst de handleiding van uw eigenaar!
Elke vriezer en fabrikant is een beetje anders, dus neem een paar minuten de tijd om de aanbevelingen voor uw specifieke model te bekijken.

Open de deuren.
Als de vriezer eenmaal leeg is, moet u hem uitschakelen en de deuren openen tot al het ijs gesmolten is. Voor sommige modellen kunt u warm of kokend water of ventilatoren gebruiken om het proces te versnellen. Zorg ervoor dat u een plan maakt voor het aftappen van het water. Sommigen hebben een handige slang aangesloten, terwijl anderen misschien naar buiten moeten worden verplaatst om te ontdooien. Nogmaals, controleer voor de beste manier om het gesmolten ijs te verwijderen van uw specifieke model.

Schoon en droog.
Als de vriezer is ontdooid, neem dan wat warm, zeepachtig water en was de zijkanten en de bodem. U kunt afwasmiddel gebruiken en een beetje zuiveringszout toevoegen als u met geuren te maken heeft. Als je klaar bent, droog je af tot al het vocht weg is, zodat er zich geen ijs meer vormt.

Zodra je al het overtollige ijs en water hebt verwijderd, is de diepvriezer klaar om schoongemaakt te worden. Warm water met een klein beetje afwasmiddel is hiervoor perfect. Gebruik vooral geen middelen zoals azijn, deze tasten de kunststof delen aan! Wanneer je de diepvriezer een grondige schoonmaakbeurt hebt gegeven, spoel hem dan met schoon water en droog hem grondig af. Om de vriezer weer in gebruik te nemen steek je de stekker weer in het stopcontact, soms is het nog nodig om het apparaat aan te zetten. Plaats de producten weer terug zodra de temperatuur in de vriezer laag genoeg is. Vergeet niet dat ontdooid voedsel niet opnieuw mag worden ingevroren, omdat de kwaliteit ervan niet meer kan worden gegarandeerd.

Zet de vriezer weer aan en sluit het deksel als deze volledig droog is. De meeste diepvriezers raden u aan om ze 6-8 uur aan te laten staan voordat u diepvriesproducten toevoegt. Controleer nogmaals de specificaties van uw model.

Stap 4: Organiseren en herbevoorraden!

Breng de resterende items terug naar uw vriezer.
Als u uw resterende items in de vriezer inlevert, maak dan van deze gelegenheid gebruik om u te organiseren. Gebruik ons handige Inventarisatieblad van de vriezer om deze items op te sommen en markeer ze met een passende gebruiksdatum. U zult deze items eerst willen gebruiken omdat ze het oudst zijn en het verplaatsen van de items van de vriezer naar de vriezer kan de kwaliteit sneller verminderen. Als u de items terugbrengt, zorg er dan voor dat u eventuele vorst of vocht afveegt voordat u ze in de vriezer plaatst, omdat dit helpt om te voorkomen dat er zich weer ijs vormt.

Wil je liever niet meer ontdooien!

Wil je liever nooit meer de vriezer ontdooien? Dan kun je kiezen voor een diepvriezer met NoFrost-technologie. Hiermee behoort ontdooien definitief tot het verleden. Producten worden met een koude luchtstroom ingevroren waarbij de warmte en het vocht in de lucht automatisch worden afgevoerd. Hierdoor blijft de diepvriezer ijsvrij, blijven de teksten op verpakkingen goed leesbaar en vriezen producten niet meer aan elkaar.